Konijnen, cavia's en warmte

Konijnen, cavia's en warmte

konijn.jpg22 juni 2020

Er komt weer heerlijk weer aan met warme dagen! Maar hoe zorg je ervoor dat jouw konijn of cavia het niet te warm krijgt? Lees onze tips!

Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Van nature zijn ze gewend om in een koel hol onder de grond te leven. Al vanaf 24 graden krijgen ze het moeilijk. Cavia's kunnen iets beter tegen warmte, maar ook voor hun is het belangrijk om extra maatregelen te nemen met hoge temperaturen.  

Zorg er allereerst voor dat het hok niet in de zon staat, dit geldt zowel voor een binnen- als een buitenren! Doe eventueel de gordijnen dicht voor binnen en plaats een buitenhok in de schaduw. Met temperaturen boven de 25 graden helpt een parasol boven de kooi niet genoeg!
Om het hele buitenhok extra te koelen kunt u er een nat wit laken overheen leggen.

U kunt zelf een koelelement maken voor uw konijnen en cavia's door plastic flessen voor de helft met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, deze kan barsten). Leg de fles hierna in het hok, gewikkeld in een handdoek want anders kan de koude fles uw dier bezeren. Een stoeptegel die een paar uur in de vriezer heeft gelegen kan ook helpen. Nog handiger is om een koel element speciaal voor konijnen en cavia's te kopen, de zogenaamde "ice pod". Deze is knaagproef. Er zijn ook meerdere koelelementen op de markt, zoals koelmatten. Hierin kunnen echter stoffen zitten die giftig zijn. Omdat konijnen en cavia's graag knagen zijn deze matten niet altijd verstandig om te gebruiken.

Ververs het drinkwater regelmatig! 
Drinken is voor dieren van groot belang, zeker wanneer de temperaturen hoog oplopen. Plaats de drinkfles of bakje in de schaduw en ververs het met grote regelmaat. Handige tip: gebruik een speciale koeler om het drinkwater koel te houden. 
Voor konijnen en cavia's kunt u ook 'ijsjes' maken. Plaatst verschillende stukken groenten met een beetje water in een plastic beker in de vriezer. Laat het, voordat u het aan ze geeft, kort ontdooien, zodat uw dier zich niet bezeert met zijn tong! Let ook op dat er geen grote hoeveelheden ijs aan zit, dit kan weer zorgen voor dunne ontlasting en is, zoals u verderop leest, ook niet de bedoeling!
Eten ze het niet op haal de groenten dan weg. Met dit warme weer bederft het sneller. 

Myasis (of huidmadenziekte)

Deze aandoening kan altijd voorkomen bij konijnen, maar bij warm weer is het risico een stuk groter. Het is een gevaarlijke aandoening die leidt tot sterfte wanneer u niet op tijd ingrijpt. Vliegen leggen eitjes in de vacht van het konijn. De maden die hieruit komen eten zich vervolgens door de huid van het konijn heen en richten zo ernstige schade aan. Maak dus met warm weer het hok wat vaker schoon en check uw konijn regelmatig op plakpoep. Preventief kunt u het middel NoMyasis gebruiken tegen deze maden, te koop in de dierenkliniek.  Lees hier alles over myasis en het middel NoMyasis

Hoe herkent u oververhitting

Konijnen en cavia's kunnen oververhit raken bij hoge temperaturen. De symptomen zijn: languit liggen met half dichte ogen en weinig tot niets eten, extreem warme oren en donkerrode slijmvliezen. Heeft uw konijn of cavia een van deze symptomen, raadpleeg dan direct de dierenarts!

« Terug

Reacties op 'Konijnen, cavia's en warmte'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Het Websitebedrijf