Huidproblemen en Jeuk

In de zomermaanden zijn er veel honden en katten die last hebben van een huidprobleem met als voornaamste klacht jeuk. Hoewel huidaandoeningen aan de buitenkant goed zichtbaar zijn, betekent dit niet altijd dat de veroorzaker van het probleem direct gevonden kan worden.

Onze dierenartsen gaan dan ook stap voor stap op zoek naar de oorzaak van het jeukende huidprobleem bij uw dier waarbij er wordt begonnen met het uitsluiten of bevestigen van parasieten als oorzaak van het probleem.

Parasitaire huidproblemen

U kunt hierbij denken aan het opsporen van vlooien en hun uitwerpselen, vachtmijten, oormijten, schurft of demodex. Vlooienpoepjes zijn kleine zwarte korrels van 1 mm groot die het makkelijkst te vinden zijn op de onderrug en rondom de staart. Bij het natmaken van de poepjes van de vlo geven ze een rode kleur af aan een tissue. Er zijn zelfs honden en katten die een allergie tegen vlooien ontwikkelen.

Een ander veel voorkomende huidparasiet bij honden en katten is de vachtmijt. Deze, met een moeilijke officiële naam "cheyletiella" mijten, leven van huidschilfers. De vacht van dieren besmet met deze mijt bevat dan ook veel schilfers en is dof. De diagnose vachtmijt kan gesteld worden door het bekijken van haren en schilfers onder de microscoop.

Dieper in de huid komen ook de schurftmijt en demodex voor. Deze mijten zijn alleen te vinden door een aantal diepe afkrabsel te maken van de huid. De schurftmijt (Sarcoptes) geeft veel jeuk terwijl de jeuk bij de demodex mijt vaak minimaal is. Onder het kopje "lokale demodex bij de hond" onderaan de pagina, kunt u meer lezen over deze hardnekkige mijt.

Infectieuze huidproblemen

Na het uitsluiten van parasieten als oorzaak van de huidklachten gaan we als tweede stap op zoek naar bacteriën, schimmels en gisten. Een bacteriële huidinfectiegeeft vaak puistjes en een rode geïrriteerde huid. Een voorbeeld van een acute bacteriële huidinfectie bij de hond is de zogenaamde "hot spot". Indien de dierenarts het vermoeden heeft van een schimmelinfectie bij uw huisdier zullen er wat haren afgenomen worden voor een schimmelkweek. Het kweken van deze schimmels vindt plaats op een speciale voedingsbodem en deze kweek duurt wel 10 dagen!

Foto: links een negatieve schimmelkweek, rechts een positieve schimmelkweek

Allergische huidproblemen

Niet alleen mensen kunnen allergisch zijn voor voeding, huisstofmijten, grassen of boompollen maar onze huisdieren kunnen ook een allergie ontwikkelen. Honden met een allergie hebben veel jeuk tussen de tenen, rondom de liezen en rondom de elleboog. Oorontstekingen en anaalklierontstekingen komen ook vaak voor bij honden met een allergie. Na het uitsluiten van parasieten en infecties als oorzaak van de jeuk bij uw huisdier is het verstandig om na te gaan of de jeuk bij uw hond of kat een allergische achtergrond heeft. We starten met het uitsluiten van een allergie tegen voeding, door een dieet voor te schrijven dat een eiwitbron en een koolhydraatbron bevat die uw dier nog nooit heeft gegeten. Dit dieet moet minimaal 6 weken gegeven worden en mag zelf gekookt worden maar kan ook bestaan uit speciale hypoallergene brokken. Indien uw dier ondanks het dieet jeukklachten houdt dan is het mogelijk om bij honden een test uit te voeren (bloedonderzoek) waaruit zal blijken of uw hond allergisch is voor stoffen uit de omgeving. Deze aandoening wordt "atopie" genoemd.

Lokale demodex bij de hond

Hot spot

Wanneer u meer vragen heeft over de huid van uw dier, kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met een van onze dierenartsen of assistenten.

Het Websitebedrijf