Ziekten waar tegen gevaccineerd wordt

Hondenziekte

Hondenziekte, ook wel de ziekte van Carré genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Hondenziekte komt over de hele wereld voor, ook hier in Nederland. De eerste symptomen zijn soms heel onschuldig, een loopneus en wat hoesten. Het komt ook voor dat het hondje acuut erg ziek is. De ziekte wordt overgebracht door een virus dat ontstekingen in verschillende organen veroorzaakt. Ontstekingen ontstaan in de darmen, de ogen, de neus of de longen. Er kan echter ook hersenvliesontsteking ontstaan. Meer dan 50% van de zieke honden overleeft het niet. Honden die het wel halen, lopen een grote kans op blijvend hersenletsel. Gelukkig komt Hondenziekte niet zo vaak meer voor, omdat de meeste honden in Nederland hier tegen ingeënt worden.

Parvo

Parvo is een uiterst besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus. Een hond met Parvo overleeft het vaak niet. Het virus verspreidt zich via de uitwerpselen van een zieke hond. Gezonde honden die aan ontlasting van een andere hond snuffelen zijn prompt besmet. Het virus dringt door tot in de darmen, waar het ernstige ontstekingen veroorzaakt. De hond krijgt al snel een stinkende, bloederige diarree. Het dier voelt zich doodziek en gaat soms bloed overgeven. Jonge honden die met het Parvo-virus in aanraking zijn gekomen vallen soms plotseling dood neer. Bij onderzoek blijkt dan meestal dat het virus ook is doorgedrongen tot in het hart, waar het een hartstilstand heeft veroorzaakt.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt overgebracht door bacteriën, meestal afkomstig uit de urine van andere honden en van ratten. Ook andere dieren en zelfs mensen kunnen de ziekte van Weil oplopen. De ziekte komt nog steeds voor. In de plaatselijke media wordt in dat geval gewaarschuwd voor verontreinigde plassen, vijvers, sloten en grachten. Maar de eerste slachtoffers zijn dan al gevallen. Een hond die in besmet water zwemt, of die van besmet water drinkt, krijgt via de slijmvliezen de bacterie binnen. In het lichaam nestelt de bacterie zich in de lever en de nieren. De hond krijgt hoge koorts, plast donkergele urine en de slijmvliezen worden geel. Honden die de ziekte van Weil overleven, houden er bijna altijd een leveraandoening of beschadigde nieren aan over. Omdat de ziekte kan overgaan op de mens, moet bij de behandeling en verzorging van een besmette hond, de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Jaarlijks inenten tegen de ziekte van Weil is dan ook raadzaam.

Hepatitis (leverontsteking)

Hepatitis is een leverziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het virus wordt onder andere verspreid via de urine van geïnfecteerde honden. Als een zieke hond in het park een paar maal zijn poot heeft opgetild, lopen de honden die na hem komen een grote kans ook besmet te raken. De symptomen variëren van lichte koorts tot een zeer ernstige ontsteking van de lever. Mits in een vroeg stadium behandeld, is genezing mogelijk. Echter, wanneer de lever is ontstoken loopt de koorts hoog op. Het dier eet niet meer en zal vrijwel altijd dood gaan. Bij jonge honden kan hepatitis een zeer plotselinge dood veroorzaken. Hepatitis is niet altijd even makkelijk te constateren. De symptomen lijken in het begin namelijk sterk op die van hondenziekte.

Kennelhoest

Kennelhoest is een uit de hand gelopen "hondenverkoudheid". Deze wordt veroorzaakt door een tweetal virussen. De ziekte breekt vaak uit in kennels, waar honden de hele dag tegen elkaar blaffen. Vandaar ook de naam "kennelhoest". Er is een kans op complicaties met soms langdurige gevolgen. Tengevolge van de door virussen veroorzaakte ontstekingen ontstaan beschadigingen in de voorste luchtwegen die vaak worden verergerd door het intensieve hoesten. Daar kunnen gemakkelijk bacteriën in komen. De ziekte wordt dan moeilijker te genezen. Stress en omgevingsfactoren spelen ook een rol, bijvoorbeeld wanneer de hond tijdelijk in een kennel zit. Kennelhoest is erg besmettelijk. Rondzwervende virussen en bacteriën zijn voldoende om in een kennel ook honden een kwalijke kennelhoest te bezorgen. Vaccinatie tegen deze ziekteverwekkers is onder bepaalde omstandigheden aan te raden (bijvoorbeeld bij verblijf in een pension of voor een puppycursus). Wij kunnen u hierover uitgebreid adviseren.

Hondsdolheid

De oude naam "hondsdolheid" is absoluut misleidend. Rabiës is een betere naam. Alle zoogdieren kunnen namelijk rabiës krijgen en bij het uitbreken van de ziekte is het ook gevaarlijk voor de mens. Het gevaar voor deze ziekte blijft aanwezig. In Nederland is een besmetting via vleermuizen een theoretisch risico, maar het echte gevaar loert over de grens. Rabiës eindigt altijd met de dood. De oorzaak is een virus dat in het zenuwstelsel en in het speeksel zit. Vandaar dat de besmetting via bijtwonden wordt overgebracht. De laatste fase van de ziekte is een verschrikking. De hersenen zijn aangetast, het ene ogenblik kruipt een hond angstig in een hoekje, terwijl hij het andere ogenblik fel en agressief kan reageren. Dan bijt hij naar alles wat maar binnen zijn bereik komt. Alle Europese en niet-Europese landen eisen terecht dat een hond pas de grens over mag als het van tevoren tegen rabiës gevaccineerd is. Ook de Nederlandse overheid verlangt bij elke hond die het land binnenkomt een document waaruit blijkt dat de hond is ingeënt. Als uw hond meegaat naar het buitenland moet hij minimaal 1 maand voor vertrek gevaccineerd worden tegen rabiës. Sommige landen (o.a. Noorwegen) eisen ook nog een aanvullend bloedonderzoek om te kijken of het huisdier wel voldoende antistoffen tegen rabiës aangemaakt heeft.

Het Websitebedrijf