Wormen

De spoelworm: studies en feiten

Spoelwormen komen veelvuldig voor bij huisdieren. Ze leven in de dunne darm en kunnen wel 18 cm lang worden!
Het is een zoönose, een ziekte die van dier op mens over gedragen kan worden.

Onderzoek onder kinderen heeft aangetoond dat:
• 28% van de kinderen hun eten deelt met hun huisdieren (als ze denken dat niemand kijkt);

• 21% hun vingers na het eten laat aflikken door hun huisdier;

• 38% in bed speelt met hun huisdier of deze in bed verstopt.

Een ander onderzoek naar de verontreiniging van eieren van honden- en kattenspoelwormen in parken en zandbakken in Utrecht heeft uitgewezen dat:

• 25% van de parken besmet zijn met eitjes van de spoelworm;

• 59% van de zandbakken besmet zijn met eitjes van de spoelworm;

• Veel kinderen spelen regelmatig in parken en zandbakken, waardoor ze de kans hebben een wormbesmetting op te lopen.

Ons advies: ontworm uw hond elk seizoen, dus 4x per jaar preventief.


De lintworm

Naast spoelwormen kunnen er ook lintwormen voorkomen bij onze huisdieren. Deze worden overgedragen door vlooien. De hond neemt de vlo, die besmet is met de lintworm, op door zijn vacht te likken. Deze vlo gaat dood in het maag-darmstelsel en de lintworm zit op zijn plek. Ook de lintworm kan over gedragen worden van dier op mens. Er bestaat ook een vossenlintworm, deze komt voor in gebieden waar vossen wonen en is erg gevaarlijk voor mensen. Lees hier meer over de vossenlintworm.

Ons advies: ontworm uw hond elk seizoen, dus 4x per jaar preventief.

De hartworm

Deze wormen worden enkel door muggen in warme gebieden overgebracht, zoals in zuiden van Europa. Wanneer een besmette mug de hond steekt, groeit de larve uit tot een volwassen worm en kan wel 20 cm worden! Hierna vestigt de worm zich in het hart.

Symptomen zijn hart - en vaatproblemen, hoesten, bronchitis. Deze verschijnselen treden vaak pas lang na de infectie op en zijn dodelijk als ze niet bestreden worden! Het is dus verstandig uw hond preventief te behandelen bij een bezoek aan het buitenland. Niet alle middelen tegen wormen werken tegen deze wormen! Laat u dus goed informeren als u met uw dier naar het buitenland gaat, of als u een besmetting vermoedt. Lees hier meer over de hartworm.

De longworm

De larven van de longworm (ook Franse hartworm genoemd) leven in slakken en kikkers. Als deze op gegeten worden door de hond, of als de hond iets op eet waar de slak op gepoept heeft, kan de hond besmet worden. De larven gaan via de darmwand van de hond de bloedbaan in en ontwikkelen zich tot een volwassen worm in de long of in het hart. De eitjes die ze hier leggen worden opgehoest door de hond en ingeslikt, waardoor ze weer in de ontlasting terecht komen. Ook vossen kunnen, net als de hond,  een gastheer van de longworm zijn. Laat uw hond daarom nooit slakken of kikkers eten en let op als er vossen in de buurt zijn. Er bestaat een goede behandeling tegen de longworm.

Lees hier een nieuwsbericht over de longworm in Nederland

Het Websitebedrijf