Coprofagie (eten van ontlasting)

Help, mijn hond eet poep!

Veel honden hebben last van coprofagie; de neiging om poep te eten. Het kan gaan om hun eigen uitwerpselen of die van andere honden, maar ook om uitwerpselen van andere diersoorten, zoals konijnen, paarden en schapen.

Als honden uitwerpselen eten vinden wij mensen dat niet erg smakelijk, maar honden zijn nu eenmaal geen mensen en hebben gewoontes die wij minder leuk vinden. Denk maar eens aan een hond die door een hoop rottende troep ligt te rollen. Het is natuurlijk gedrag, net als het eten van bijvoorbeeld paardenvijgen.
Anders wordt het als een hond de ontlasting van soortgenoten of van zichzelf eet. Vaak wordt gedacht dat het hierbij om een voedselprobleem gaat. Dat is bijna nooit het geval. Met de tegenwoordige complete voedingen uit de winkel komt een hond niets tekort. Er zijn dan ook hele andere oorzaken voor dit gedrag. We zetten ze even op een rij.

Zogende teef                             

Bij een zogende teef is coprofagie de normaalste zaak van de wereld. Zij houdt het nest schoon door alle uitwerpselen van de pups op te likken. Zij doet dit totdat de pups een leeftijd hebben bereikt van een vijftal weken, daarna stopt het vanzelf. Sommige pups nemen dit van hun moeder over, maar ook dat stopt na een tijdje vanzelf. Indien deze pups te snel bij hun moeder vandaan worden gehaald zou deze coprofagie langer kunnen aanhouden en een probleem kunnen worden. Neem daarom nooit een pup die op een leeftijd van jonger dan zeven weken bij de moeder is weggehaald.

Zindelijkheidstraining en straf

Een belangrijke oorzaak van coprofagie kan ontstaan bij de zindelijkheidstraining. Soms probeert men de pup zindelijk te maken door hem letterlijk met zijn neus door de uitwerpselen te halen. Daarbij geeft men meestal ook een verbale straf. De pup leert nooit op deze manier zindelijk te zijn, maar gaat wel angst ontwikkelen. Angst voor de baas als er uitwerpselen aanwezig zijn. De hond zal dan, om straf te voorkomen, proberen te zorgen dat er geen uitwerpselen meer te vinden zijn. Dit is een zeer moeilijk op te lossen probleem. Om deze vorm van coprofagie te voorkomen dient u een degelijke, consequente zindelijkheidstraining door te voeren zonder straf na een ongelukje.

Aandacht en verveling

Sommige honden hebben er veel voor over om aandacht te krijgen van hun baas. Meestal kan de hond op jonge leeftijd al ontdekken dat hij aandacht krijgt als hij ergens ontlasting heeft  liggen. De baas ruimt dit op en is zo toch een beetje met de hond bezig. Er ontstaat dan imitatiegedrag: de hond ruimt de uitwerpselen zelf ook op: hij imiteert de baas. Hierdoor krijgt hij onmiddellijk een reactie. De baas wil er natuurlijk voor zorgen dat de hond zich niet meer bezig houdt met zoiets onsmakelijks. Door deze reactie wordt de coprofagie nog versterkt. De hond interpreteert de reactie van de baas als “eindelijk weer eens wat aandacht”. Zelfs al straft de baas de hond, het is aandacht. In dit geval heeft de behoeftige hond liever negatieve aandacht dan helemaal geen aandacht. Het is daarom goed om een dergelijke hond op zo’n moment te negeren.

Deze vorm van coprofagie vinden we terug bij honden die te weinig aandacht krijgen, bijvoorbeeld werkhonden die geen werk hebben of huishonden die zich vervelen. Geef deze honden voldoende bezigheid en aandacht zodat er geen negatieve aandacht gevraagd hoeft te worden. Indien er toch eens ontlasting moet worden opgeruimd, doe dit dan het liefst buiten de aanwezigheid van de hond zelf. U kunt de hond het beste even in een andere kamer doen, zodat hij niet kan zien wat u doet.

Kleine ruimte

Honden die regelmatig te lang worden opgesloten in een te kleine ruimte zijn geneigd om coprofagie te vertonen. Honden willen nu eenmaal een schoon nest. Dat zien we al bij jonge honden als ze hun eerste stappen zetten in de zindelijkheid. Zij doen hun behoeften steeds verder weg bij hun slaap-, eet- en drinkplekken. Zit de hond echter in een te kleine ruimte dan heeft hij niet de kans om zijn behoeften ver genoeg weg te deponeren en moet zijn nest wel bevuilen. Om het nest weer schoon te krijgen gaat hij vanzelfsprekend zijn eigen uitwerpselen opeten.

De oplossing voor dit probleem ligt voor de hand. Zorg ervoor dat de hond een voldoende grote ruimte heeft of laat hem een keertje extra uit, zodat hij de kans heeft zijn behoeften ver weg van zijn nest te doen. Natuurlijk is het ook nodig dat de baas de ruimte van de hond goed schoon houdt, zodat de hond zelfs niet de kans krijgt tot coprofagie.

Voeding en vraatzucht

Voeding kan tegenwoordig eigenlijk geen reden tot coprofagie meer zijn. Met de moderne complete kant-en-klaar voedingen krijgen de honden alles binnen wat ze nodig hebben. Tekorten aan essentiële voedingsbestanddelen hoeven niet weggewerkt te worden en om deze  reden zal een hond dan ook geen uitwerpselen van andere dieren eten. Honger of  vraatzucht kunnen wel een reden zijn tot het eten van ontlasting. Honden die te weinig te eten krijgen, of bijvoorbeeld aan het afvallen zijn, zullen alles eten wat ze tegen komen. Uitwerpselen van andere dieren waar nog verteerbare bestanddelen in zitten zullen ze dan zeker niet overslaan. Ons advies is dan ook: geef een hond een complete hondenvoeding en geef de op de verpakking geadviseerde hoeveelheid. Een hond die gewicht moet verliezen hoeft ook geen honger te lijden. Voor hen is er een speciaal, vezelrijk dieet, waardoor het hongergevoel minimaal blijft. Klik hier voor meer informatie.

Professionele hulp

Meestal vinden mensen coprofagie bij hun hond een vieze en vervelende eigenschap. Toch wordt het probleem zelden als voldoende erg beschouwd en laat men het er maar bij. Net zoals bij andere gedragsproblemen kan de dierenarts of gedragstherapeut dit probleem meestal snel uit de wereld helpen. Soms is het voor de baasjes niet gemakkelijk of zelfs onmogelijk om de ware oorzaak van coprofagie te achterhalen en kunnen zij u hierbij goed van dienst zijn.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze assistentes.

Het Websitebedrijf