Spoed meteen bellen en komen

- Snel dikker wordende buik: We denken dan aan een maagtorsie (maagkanteling) Dit komt vooral voor bij honden van grote rassen met een diepe borstkas (zoals Deense dog, Rottweiler, Dobermann, Bouvier). De hond braakt vaak terwijl er niets komt. Dit kan in een paar uur een dodelijke afloop hebben.

 

- Een kater of reu die niet kan plassen: Een verstopte plasbuis is vooral bij katers een vaak voorkomend probleem. Vaak weet je niet zeker of het dier kan plassen. Maar als hij steeds aandrang heeft, naar de bak of naar buiten wil en veel perst, is het verstandig direct contact op te nemen. Een dier dat niet kan plassen vergiftigt zichzelf en kan hier aan sterven of ernstige nierbeschadiging oplopen.

 

- Moeilijk ademen: Het dier heeft een blauwe of grauwe tong, is vaak in paniek en strekt de hals om zo veel mogelijk lucht te krijgen. Als u denkt dat het dier iets ingeslikt heeft wat achterin de keel vast zit, is het verstandig om eerst goed te kijken of u het kan verwijderen. Een autorit van een kwartiertje kan dan veel te lang zijn. (Let op uw vingers! Stop iets tussen de tanden waardoor het dier de bek niet dicht kan doen).

 

- Diepe (bijt)wonden: Bijtwonden in het gebied van de borst en buik zien er aan de buitenkant niet altijd ernstig uit. Maar als organen gekneusd of beschadigd zijn, is het wel spoed. Altijd na laten kijken dus.

 

- Oudere niet gesteriliseerde teef: die niet lekker is, buikpijn heeft, veel drinkt en soms uitvloeiing heeft. Ze kan een pyometra hebben (een gesloten baarmoederontsteking). Dit is een spoedgeval omdat de baarmoeder in de buik kapot kan gaan.

Bel 0165-557500

Het Websitebedrijf