Chocolade vergiftiging

We maken regelmatig mee dat een hond of kat chocolade heeft gegeten. Vooral honden grijpen hun kans rond sinterklaas, kerstmis of pasen.Chocolade, vooral pure chocolade, bevat de stof theobromine. Deze stof kan de mens goed verwerken, maar honden en katten niet. Hierdoor wordt de stof opgeslagen in het lichaam met alle gevolgen van dien.

Symptomen

In het geval van een vergiftiging, zal het dier na een paar uur onrustig worden, rillen, gaan braken, diarree krijgen of de urine laten lopen. Enkele uren later kunnen er hartritmestoornissen optreden en raakt het dier in coma met vaak de dood tot gevolg. 

Wat kunt u doen wanneer uw huisdier chocolade heeft gegeten?

Vermoedt u dat uw huisdier chocolade heeft gegeten, raadpleeg dan altijd direct de dierenarts. In veel gevallen zal het advies zijn om uw hond of kat bij de dierenarts te laten braken met een braakmiddel. Neem, indien voorhanden, de verpakking van de chocolade mee naar de dierenarts. Ga niet zelf proberen uw dier te laten braken met zout, dit kan dodelijk zijn! Wanneer het dier zo snel mogelijk na het innemen van de chocolade braakt, kan er veel ellende voorkomen worden. 

Welke dosering chocolade is giftig?

Er is geen standaard giftige hoeveelheid te noemen. Wanneer chocolade schade aan richt, hangt helemaal af van de grootte van het dier, de soort chocolade en de hoeveelheid die het dier binnen heeft gekregen.

Eventueel kunt u deze richtlijn volgen, van hoeveelheden die dodelijk kunnen zijn voor uw dier:

Pure chocolade: ± 10 gram per kg lichaamsgewicht

Melkchocolade: ± 50-100 gram per kg lichaamsgewicht

Cacao poeder: ± 5-30 gram per kg lichaamsgewicht

Zorg dus dat ook wanneer u niet thuis bent, uw hond of kat niet bij deze lekkernijen kan.

Lees hier het verhaal van Sjors, het hondje wat chocolade paaseitjes had gegeten.

Het Websitebedrijf