Chippen

Als een dier gechipt wordt, wordt een microchip met behulp van een injectienaald ingebracht. Bij honden en katten gebeurt dit onder de huid, bij voorkeur ter hoogte van het linker schouderblad. Voor andere diersoorten, zoals koikarpers, paarden en papegaaien gebeurt het op een andere plek. Het inbrengen van de chip is bijna pijnloos voor het dier.

Wat is een chip?

De chip bestaat uit een transponder met daar omheen een biopolymeer omhulsel. De transponder bestaat uit een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. Wij werken uitsluitend met deze transponders en niet met de glazen chip.

Onderzoek naar de implantatie eigenschappen heeft aangetoond dat een met het biopolymeer omhulde transponder in het weefsel wordt ingekapseld in een bijzonder regelmatig, dun, ontstekingsvrij kapsel.

Een chip is erg klein: slechts een kleine zestien millimeter lang met een doorsnede van ongeveer twee millimeter. Het biopolymeer omhulsel zorgt er voor dat de chip niet door het lichaam wordt afgestoten en met het weefsel vergroeit. In de microchip is een code opgeslagen. Het spoeltje stuurt de code naar het afleesapparaat. Aan iedere chip is een uniek nummer gekoppeld, dat kan worden afgelezen met een speciaal apparaat.

Hoe werkt de chip?

In de microchip is een code opgeslagen. De chip zelf is niet actief. Er zit geen batterijtje in, het dier zal er dus niets van merken. Pas op het moment dat er een afleesapparaat bijgehouden wordt, gebeurt er iets. Het afleesapparaat is een elektromagnetisch gestuurd zend- en ontvangstapparaat. Het afleesapparaat geeft een elektromagnetisch signaal af dat de chip activeert, waarna deze via een radiosignaal met de identificatiecode van het dier antwoordt. Als resultaat verschijnt deze code op het scherm van het afleesapparaat.

Registreren, minstens zo belangrijk!

Door de chip kan uw dier, mits de gegevens van u als houder ook geregistreerd zijn, altijd geïdentificeerd worden. Zonder registratie van uw gegevens is een koppeling met de chip in uw dier niet mogelijk. Uw dier kan dan niet geïdentificeerd worden! En dit is juist een van de belangrijkste redenen om uw dier te laten chippen. Vandaar dat altijd gesproken wordt over identificatie én registratie. Registreren kunt u bij het NDG (Nederlands Databank voor Gezelschapsdieren) laten doen.

Het Websitebedrijf